Το Στοίχημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με εναλλακτικές πηγές, με δεδομένο ότι το πετρέλαιο κοντεύει να εξαντληθεί από τον πλανήτη. Επιπλέον, η συμβατική ενέργεια προκαλεί πολλούς ρύπους και δεν είναι συμφέρουσα για τον πλανήτη και την οικονομία. Ως εκ τούτου, κινήσεις σαν αυτή της Κόστα Ρίκα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οφείλει ολόκληρος ο κόσμος να τις χειροκροτήσει.
Fossil fuelsΑν φανταζόταν κάποιος, λίγα χρόνια πριν, πως μία χώρα θα λειτουργούσε εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μάλλον θα πίστευε πως πρόκειται για αστείο ή για επιστημονική φαντασία. Ωστόσο, αποτελούν πλέον πραγματικότητα στρατηγικές που μειώνουν τους ρύπους και φροντίζουν το περιβάλλον. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η ενέργεια που προέρχεται από αιολικά πάρκα και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν πια συνηθισμένες πρακτικές.
Τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι η μοναδική εναλλακτική λύση, όσον αφορά την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας για κάθε λειτουργία. Εκτός από την Κόστα Ρίκα, αυτή τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία έχει αποδείξει περίτρανα ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την χρήση πετρελαίου, πολλές άλλες χώρες καλωσορίζουν τέτοιες στρατηγικές. Με τη βοήθεια της χρηματοδότησης από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών, οι χώρες αναδιαμορφώνουν τις δομές τους για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, πρέπει να επιλέγονται οι αντίστοιχες πρακτικές. Για παράδειγμα, μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια θα πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες μέσα από φωτοβολταϊκά. Αντιθέτως, μια χώρα με εκτεταμένες βροχοπτώσεις οφείλει να προσανατολιστεί στην ενέργεια που προέρχεται από την εκμετάλλευση της υδάτινης ενέργειας.
Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και με την καινοτομία να καλπάζει καθημερινά, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως προς τη ζήτηση. Συνεπώς, το μέλλον θα γίνεται ολοένα και πιο πράσινο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και με απόλυτο σεβασμό στη φύση.