Σημαντικές ανακαλύψεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας στη σύγχρονη εποχή

undefined-521039-editedΟι εναλλακτικές πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο ελκυστικές καθώς αυξάνεται το ενεργειακό κόστος αλλά και ο προβληματισμός για περιβαλλοντικά θέματα. Δύο από τις πλέον υποσχόμενες ανακαλύψεις στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια τοποθετώντας ηλιακούς συλλέκτες σε σημεία με μέγιστη ηλιοφάνεια και χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που παράγουν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο άνεμος μπορεί να γυρίσει μια τουρμπίνα που είναι συνδεδεμένη με μια γεννήτρια για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Καθώς το κόστος της ενέργειας που παράγεται με συμβατικούς τρόπους διαρκώς αυξάνεται, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας γίνονται διαρκώς οικονομικότερες και πιο συμφέρουσες. Εν τούτοις, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται κατά καιρούς, το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας δεν είναι ακριβώς μηδέν αλλά παραμένει εξαιρετικά χαμηλό συγκρινόμενο με τις συμβατικές πηγές.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες σε αυτές τις μορφές ενέργειας, ελπίζοντας σε σημαντικά κέρδη από αυτόν τον τομέα που προβλέπεται να αναπτυχθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

Η ηλιακή είναι η αρχαιότερη μορφή ενέργειας. Tο ανθρώπινο είδος πάντα εξαρτιόταν από τον ήλιο για την επιβίωσή του, είτε άμεσα, για παράδειγμα για το στέγνωμα των ρούχων, την αποξήρανση τροφίμων, κτλ, είτε εμμέσως, για παράδειγμα για να ζεσταθεί ένα σπίτι.

Στην εποχή μας έχει αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία και τεχνολογία ώστε να είναι πιο αποδοτική η ηλιακή ενέργεια, και απ’ ό,τι φαίνεται η χρήση της θα γενικευθεί τα επόμενα χρόνια. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ηλιακής ενέργειας είναι ότι θα υπάρχει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, που μπορούμε να πούμε ότι δε θα τελειώσει ποτέ.

Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Πέρσες, που κατασκεύασαν τους πρώτους ανεμόμυλους, κατά τον 7ο αιώνα προ Χριστού.

Η αιολική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλές εφαρμογές, όπως να παράγει ηλεκτρισμό, να φορτίσει μπαταρίες, να αντλήσει νερό ή να αλέσει διάφορους σπόρους.