Η Κύπρος προσπαθεί να αναβαθμίσει την ενεργειακή της βιομηχανία

oil-gas-cyprusΈχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που η Κύπρος δέχθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει την χρεωκοπία. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε εκτιμάται πως θα διαρκέσει για χρόνια αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν βρει τρόπους να αναζωογονήσει την οικονομία.

Η Λευκωσία μπορεί να επωφεληθεί από την προσοχή που δείχνουν οι μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή και από την γεωπολιτική της θέση. Μια αναδιοργάνωση της ενεργειακής βιομηχανίας μπορεί να μην επιφέρει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά θα είναι σίγουρα επωφελής σε βάθος χρόνου.

Λόγω του μικρού της μεγέθους και της απόστασής της από τις καταναλωτικές αγορές, η Κύπρος έχει μικρή παραγωγική βάση και στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών κάτι που δεν προβλέπεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει να διαφοροποιηθεί από την παροχή υπηρεσιών, μετατρέποντας το νησί σε ενεργειακό κόμβο. Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Κύπρος προσδοκά να μετατραπεί σε χώρα-σταθμό για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη καθώς και να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα που βρίσκονται στις ακτές της. Δυστυχώς, πέρα από την αβεβαιότητα για το μέγεθος των κοιτασμάτων, οι πολιτικές εντάσεις και η έλλειψη κεφαλαίων περιπλέκουν την κατάσταση.

Το πεδίο φυσικού αερίου “Αφροδίτη” ανακαλύφθηκε το 2011 στην νοτιοανατολική ακτή της χώρας και αναπτέρωσε τις ελπίδες για περαιτέρω ανακαλύψεις. Ταυτόχρονα, συζητείται η κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της μεγαλονήσου. Επιπρόσθετα, η Κύπρος, επιθυμεί να κτίσει ένα σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου αλλά ακόμα δεν έχουν βρεθεί αρκετά πλούσια κοιτάσματα ώστε να καταστεί το σχέδιο βιώσιμο.

Η ανάμειξη της Τουρκίας στην περιοχή δημιουργεί επιπλέον προβλήματα καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή κυβέρνηση και τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο. Αν και δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια για να σταματήσει την έρευνα για φυσικό αέριο, θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστούν ανταλλάγματα για να επιτρέψει την όποια εμπορική εκμετάλλευση τους.