Η Κύπρος ξαναχτίζει την οικονομία της βασιζόμενη στον ενεργειακό τομέα

ivovjeu3f7wΚατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, εκτιμάται ότι τα αποθέματα αερίου μπορούν να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου για τις επερχόμενες δεκαετίες, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής μεγάλων ποσοτήτων είτε προς το Ισραήλ είτε προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Μετά την οικονομική κρίση που έπληξε το νησί τα έτη 2012 και 2013 και το πακέτο διάσωσης που αναγκάστηκε να δεχτεί από την τρόικα και το Δ.Ν.Τ., φαίνεται τώρα ότι η Κύπρος ανακάμπτει και βασίζει τη μελλοντική ανάπτυξή της στις επενδύσεις που θα σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας. Οι πρώτες συμφωνίες με επιχειρηματικούς κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται σε ενεργειακά θέματα, έχουν ήδη συναφθεί, όπως με την ολλανδική εταιρία VTTI, θυγατρική του ενεργειακού γίγαντα Vitol.

Το μεγάλο σχέδιο της συνεργασίας με το Ισραήλ

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν από το 2013 αποφασίσει να προχωρήσουν από κοινού σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού. Το σχέδιο με την ονομασία «EuroAsia Electricity Interconnector» προβλέπει τη σύνδεση των τριών χωρών με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1.100 χιλιομέτρων, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 750 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για τη διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις.

Ένα άλλο σχέδιο, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, είναι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα διέρχεται από την Κύπρο και θα καταλήγει στην Ελλάδα. Όταν ολοκληρωθεί θα έχει μήκος 1.700 χιλιόμετρα και θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο. Το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα προαναφερθέντα δεν είναι τα μόνα επενδυτικά σχέδια που έχει δρομολογήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Το μέλλον της κυπριακής οικονομίας διαγράφεται ευοίωνο, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη φορά όμως, η αναγεννημένη οικονομία της Κύπρου δε φαίνεται να στηρίζεται στις τράπεζες, όπως παλαιότερα, αλλά στον τομέα της ενέργειας.