Εύκολες λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

save-energyΈχει υπολογιστεί πως ο μέσος ιδιοκτήτης σπιτιού ξοδεύει περισσότερα από 100 ευρώ το μήνα σε λογαριασμούς ενέργειας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη πως αν χαμηλώσουν το θερμοστάτη ή αν κλείνουν τα φώτα, θα μπορέσουν να μειώσουν τα έξοδά τους, αλλά υπάρχουν και άλλοι απλοί τρόποι για να το πετύχετε και σας τους δείχνουμε παρακάτω:

Μόνωση

Ακόμα και αν προσέχετε την κατανάλωση του ρεύματος, είναι πιθανό να έχετε μεγάλες απώλειες θερμότητας ή δροσιάς λόγω κακώς μονωμένων τοίχων, παραθύρων και στεγών. Ειδικά αν έχετε σοφίτα, προσέξτε ενδεχόμενες ρωγμές ή τρύπες και γεμίστε τις με ειδικό αφρό. Επίσης, μονώστε με ταινία τις περιοχές γύρω από τα παράθυρα, τις πόρτες και τα σημεία που περνούν καλώδια.

Λάμπες οικονομίας

Μπορεί να μοιάζει με μικρή αλλαγή αλλά αν στην θέση των απαρχαιωμένων λαμπτήρων σας τοποθετήσετε LED και CFL λάμπες, θα παρατηρήσετε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 70%. Οι λάμπες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά 10 ως 20 χρόνια, οπότε ακόμα και αλλάζοντας λίγες κάθε φορά, θα κερδίσετε μακροπρόθεσμα πολλά χρήματα.

Υδραυλική εγκατάσταση

Οι τουαλέτες είναι υπεύθυνες για το 30% της οικιακής κατανάλωσης νερού. Αναβαθμίζοντας τα καζανάκια και τις βρύσες σας σε αντίστοιχα χαμηλής ροής, μπορείτε να επιτύχετε μείωση της κατανάλωσης κατά 40%. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήστε ένα διεξοδικό έλεγχο για διαρροές στις σωληνώσεις.

Ηλιακή ενέργεια

Είναι ευρέως γνωστό πως η ηλιακή ενέργεια μπορεί να σας γλιτώσει χρήματα ενώ παράλληλα μειώνετε την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Συγκρινόμενη με τις συμβατικές μορφές ενέργειας υπολογίζεται πως σε ορίζοντα 20 ετών ένα νοικοκυριό εξοικονομεί περίπου 20.000 ευρώ. Το σύνηθες πρόβλημα που παρουσιάζεται εδώ είναι πως το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στα προγράμματα ‘roofless solar’ που τρέχουν συχνά. Πρόκειται για μια συμφωνία όπου αγοράζει κανείς συγκεκριμένο αριθμό πάνελ σε συστοιχία φωτοβολταικών και αποκομίζει το ίδιο οικονομικό όφελος σαν να ήταν τοποθετημένα στην στέγη του σπιτιού του. Είναι ιδανική λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα εγκαταστήσουν στην στέγη τους ή δεν απολαμβάνουν αρκετής ηλιοφάνειας για να είναι αποδοτικά.